DFN project is a contribution to improving the situation in the tourism sector by using existing potentials - festivals

Eng | Srb

Sea Dance festival među najboljima u Evropi

Na ovogodišnjoj dodeli Evropskih festivalskih nagrada za 2014. godinu, morsko izdanje Exit avanture, Sea Dance festival u Budvi, proglašen je za najbolji evropski festival u kategoriji do 40.000 posetilaca po danu.

Za ove nagrade glasalo je rekordnih 1,2 miliona festivalskih fanova, koji su zajedno sa novinarima i ekspertima iz muzičke industrije, na ceremoniji održanoj 14. januarau holandskom gradu Groningenu proglasili pobednike u 12 glavnih i tri specijalne kategorije.

Nagrada je uručena direktoru Exita i osnivaču Sea Dance festivala Dušanu Kovačeviću, koji je tom prilikom zahvalio svima koji su svoje glasove poslali na Petrovaradin i Jaz: „Posle nagrade za Exit u 2014 primiti ovakvo priznanje za Sea Dance ove godine je znak da je koncept Exit avanture odlično primljen od strane publike iz celog sveta. U pitanju je jedinstven koncept na svetskom festivalskom tržištu sa dva festivala u okviru jedne velike avanture. Postignut je istorijski uspeh, jer se prvi put dogodilo da debitantsko izdanje jednog festivala osvoji ovako značajnu nagradu. Nova nagrada je još jedna podrška naporima Exit tima da poveže region, te da Srbija i ceo Balkan prepoznaju kreativne industrije i turizam kao istinske šanse za njihov razvoj i ekonomski rast.“

U izboru za glavnu nagradu u kategoriji preko 40.000 posetilaca dnevno, prošlogodišnji pobednik Exit festival, našao se među prva tri u Evropi, dok je titulu najboljeg odneo mađarski Sziget koji se organizuje u Budimpešti.

Prošle godine, Exit i Sea Dance festival imali su 260.000 posetilaca iz više od 50 zemalja sveta, a ove godine, zahvaljujući novim partnerstvima u Evropi, očekuje se porast inostranih gostiju. Prema proračunima USAID-a i nadležnih državnih institucija, Exit kroz turizam ekonomiji Srbije doprinosi sa 15 miliona evra godišnje, a kako prenosi i CNN, godišnja vrednost međunarodne promocije Srbije kroz Exit procenjena je na oko 90 miliona dolara.

Manifestacija „European Festival Awards“ deo je programa velike evropske konferencije Eurosonic Noorderslag koju svake godine poseti preko 3.200 delegata i predstavnika 400 festivala iz Evrope, uz nastupe stotina budućih muzičkih zvezda na oko 50 lokacija.