DFN project is a contribution to improving the situation in the tourism sector by using existing potentials - festivals

Eng | Srb

Nova koncepcija Noći muzeja

Popularna manifestacija Noć muzeja biće održana 16. maja u Srbiji, ali ovog, 12. puta, ima nekoliko novina – uveden je programski savet koji je usvojio koncept i akcente manifestacije, a čine ga arhitekta i akademik Brana Mitrović, istoričarka umetnosti prof. dr Lidija Merenik, vajar i prof. Mrđan Bajić, te istoričar Milan Tlačinac i arheolog dr Marko Popović.

Tematski, 12. Noć muzeja će ići u dva smera: jednim se priključuje obeležavanju važnih godišnjica, dok se drugi tiče edukacije najmlađih.

Noć muzeja skrenuće pažnju na rat viđen očima civila, kao i na borbu protiv rata umetnošću i stvaralaštvom onih koji su ostali kod kuće, preživljavali, rađali se i umirali, venčavali, radili i obrazovali decu, brinuli se o starima, pisali pisma borcima na frontu, ali i onih koji su se protiv užasa razaranja borili svojom umetnošću. Tako će u Noći muzeja biti istaknuto da je nobelovac Ivo Andrić objavio 1945. godine čak tri svoja kapitalna dela, pisana za vreme okupacije, te da je srpski impresionizam nastao u vreme Prvog svetskog rata, kao i drugi vidovi stvaralaštva u ratnim epohama koji danas obeležavaju istoriju umetnosti.

Prema navodima organizatora iz Umetničko-produkcijske grupe Noć muzeja, manifestacija će biti i u znaku najmlađih, za koje je osmišljena specijalna “Dečja tura”. To je u skladu sa inicijativom za osnivanje većeg broja dečjih muzeja, kao i za rad sa decom pri muzejskim ustanovama i stvaranja kulture odlaska u muzej kod najmlađe populacije.

Održavanje prošlogodišnje Noći muzeja bilo pomereno za tri nedelje usled velikih poplava koje su u maju zadesile Srbiju i susedne zemlje u regionu. Prvobitni datum iskorišćen je za prikupljanje humanitarne pomoći, u potom je 11. Noći muzeja učestvovalo više od 200 muzeja, galerija, biblioteka i ostalih kulturnih institucija u 50 gradova i opština u Srbiji.

Manifestacija je deo Evropske noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.

(Izvor: SEEcult.org)