DFN project is a contribution to improving the situation in the tourism sector by using existing potentials - festivals

Eng | Srb

Mikser festival od 3. do 7. juna u Savamali

Sedmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, biće održan u beogradskom kvartu Savamala od 3. do 7. juna pod sloganom "Neizdrž". Namera organizatora je da, uz učešće oko 1.000 stvaralaca iz zemlje, regiona i sveta, ukažu na društveni potencijal kreativnog stvaralaštva i aktivizma kao poslednju šansu za izlazak iz moralne, drušvene i ekonomske krize.

Četvrti Mikser festival zaključuje da budućnost mladih generacija leži u spontanom pokreatnju novih, humanijih, vaninstitucionalnih i daleko održivijih sistema kreativnog delovanja, urbanog razvoja, udruživanja i umrežavanja. Slogan ovogodišnjeg festivala sugeriše da je taj proces sada već nemoguće zaustaviti.

Umetnička zona ovogodišnjeg Mikser festivala akcenat će staviti na nezavisnu scenu uz predstavljanje kulturnih centara i pokreta iz cele Srbije, koji će prikazati svoju viziju stanja "neizdrža" i ukazati na značaj decentralizacije kulturne scene. Kao i prethodne godine naglasak će i ove biti na umetničkoj formi performansa, kao i street arta, u okviru kojeg će se realizovati projekat "Nove boje Beograda".

Balkanska dizajn mreža

Centar ovogodišnjeg festivalskog programa je novouspostavljena inicijativa Balkanska dizajn mreža (BDN), inovativna platforma osnovana od strane Mikser organizacije iz Beograda, Hrvatskog Dizajnerskog Društva iz Zagreba i Public Rooma iz Skoplja, sa idejom da pruži stratešku podršku razvoju i promociji balkanskog dizajna, kao i da podigne svest o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja.

Regionalni konkurs "Mladi balkanski dizajneri" raspisan je upravo od strane BDN-a, a u susret Mikser festivalu, na kome će premijerno biti izloženi pobednički radovi sa tog takmičenja. Tu izložbu će na novoj lokaciji festivala Dizajn Hali u Travničkoj, otvoriti renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić.

Dizajneri iz Srbije i regiona će imati priliku da razgovaraju sa Grčićem o svojim radovima u okviru programa "Sve što ste želeli da znate o dizajnu".

Poznatom dizajneru pridružiće se i profesori jednog od prvih pet najboljih svetskih fakulteta za industrijski dizajn "Poly U" iz Hong Konga, kao i eminentna imena iz oblasti arhitekture i urbanizma, kao što je Jan Bolen, osnivač belgijskog Centra za savremenu umetnost "Z33" i direktor Odseka za Društveni dizajn na jednoj od najboljih holandskih škola za dizajn, Dizajn akademiji u Ajndhovenu.

Arhitektura, urbanizam, teatar

Posetu festivalu najavio je i čuveni svetski arhitekta Rem Koolhaas, koji će u okviru arhitektonske konferencije sa srpskim kolegama diskutovati o etici arhitektonske profesije i društvenoj ulozi arhitekata u projektima od javnog značaja.

Takođe, će i dosadašnje savamalske spontane urbane intervencije zablistati u punom sjaju u okviru međunarodne urbanističke izložbe koja na festival stiže pravo sa Bijenala javnih gradskih prostora u Rimu.

Novouspostavljena pozorišna scena u Mikser Hausu, Mikser teatar, pružiće i na festivalu novi prostor za artikulisanje nezavisnog pozorišta kroz odabir domaćih i regionalnih scenskih ostvarenja, uključujući i nezavisni kooprodukcijski hit Miksera, SKC NS i KC Pančeva, predstavu "Dogvil", koja će se igrati na otvorenom, kao poseban omaž Savamali.

Ana Popović predvodi bogat muzički program

Muzički program festivala će otvoriti čuvena bluz muzičarka Ana Popović i prva će nastupiti na novoj bini na otvorenom. Pored Popovićeve koncerte će održati i bend Goblini, grupa Time, u originalnom sastavu predvođenom Dadom Topićem, zatim Artan Lili, čuveni splitski hip hoperi TBF, miljenici publike Darkwood Dub i još mnogi drugi.

U skladu sa Mikserovom dugogodišnjom tradicijom, i ove godine će svoju šansu da zablistaju pod reflektorima dobiti mladi, neafirmisani bendovi, odabrani na javnom muzičkom konkursu.

Izvor: rs.n1info.com