DFN project is a contribution to improving the situation in the tourism sector by using existing potentials - festivals

Eng | Srb

Jugoslovenska kinoteka predstavlja Festival australijskog filma

Jugoslovenska kinoteka predstavlja od 21. do 25. januara Festival australijskog filma koji obuhvata desetak ostvarenja nastalih tokom 2000-ih godina, a potpisuju ih reditelji Elisa Daun (Elissa Down), Rob Sič (Sitch), Ričard Roksburg (Richard Roxburg), Katriona Mekenzi (Catriona McKenzie), Rej Lorens (Ray Lawrence), Kriv Stenders, Vejn Bler (Wayne Blair) i Baz Lurman (Luhrman).

Festival će svečano otvoriti ambasadorka Australije Julia Fina, a program počinje filmom “Crni balon” (2008) Elise Daun – pričom o uklapanju, otkrivanju lјubavi i prihvatanju porodice, koja će biti reprizirana i u završnici.


“Crni balon” govori o 15-godišnjem Tomasu koji se porodicom seli u novu kuću. Kako treba da krene u novu školu, važno mu je samo da se dobro uklopi. Nјegova majka ostaje u drugom stanju i mora da se odmara, pa mu otac Sajmon predaje veću brigu o autističnom starijem bratu Čarliju. Čarlijevi neobični trikovi vode Tomasa na emotivno putovanje koje izaziva da sve potisnute frustracije u vezi sa bratom izbiju na videlo u priči koja je duhovita, izazovna i topla. 
 

Posetioci će, uz besplatan ulaz, moći da vide do 25. januara i filmove “Antena” (2000) Roba Siča, “Romulus, moj otac” (2007) Ričarda Roksburga, “Dečak satelit” (2012) Katrione Mekenzi, “Crveni pas” (2011) Kriva Stendersa, “Džindabajn” (2006) Reja Lorensa, “Safiri” (2012) Vejna Blera i Lurmanovu “Australiju”, koprodukciju sa SAD i Velikom Britanijom, s Nikol Kidman (Nicole) i Hjuom Džekmenom (Hugh Jackman) u glavnim ulogama.

Sičov film “Antena” govori o ulozi Australije u sletanju Apollo XI na Mesec 1969. godine, a glavnu ulogu tumači Sem Nil (Neill).


“Romulus, moj otac” je priča zasnovana na istoimenim memoarima Raimonda Gaite, a prati odnos Romulusa, rumunskog imigranta iz Markovca u Srbiji i njegove žene, te njihovu borbu tokom podizanja sina Rejmonda. Film govori o neverovatnoj lјubavi koja slavi neraskidivu vezu oca i sina. Romulusa igra Erik Bana (Eric), njegovu ženu Kristinu Franka Potente, dok sina igra Kodi Smit Makfi (McPhee).

“Crveni pas” zasnovan je na istinitoj priči o psu koji je ujedinio lokalnu zajednicu dok je lutao australijskim predelima u potrazi za svojim davno izgublјenim gospodarem.


“Džindabajn” je priča o ubistvu i braku - snažan i originalan film o stvarima koje nas progone, u kojem glavne uloge tumače Lora Lini (Laura Linney), Gebrijel Birn (Gabriel Byrne), Debora Li Furnes (Deborra-Lee Furness) i Džon Hauard (John Howard).
 

Posetioci Kinoteke imaju priliku da pogledaju i film “Safiri” o tri devojke koje nikad nisu kročile van Australije sve dok nisu izvučene iz zabačene aboridžinske misije tokom haosa 1968. godine i predstavlјene kao australijski odgovor na Suprems, te bačene u džungle Vijetnama da zabavlјaju trupe. U toj muzičkoj komediji sa elementima drame glavne uloge tumače Kris O' Daud (Chris O' Dowd), Debra Mejlmen (Deborah Mailman), Džesika Mauboj (Jessica Mauboy) i Šari Sebens (Shari Sebbens).

“Dečak satelit” je film o Pitu, dečaku koji živi sa dedom u starom napuštenom bioskopu u pustinji. Kada bioskopu zapreti rušenje, desetogodišnji Pit odlazi u grad sa najbolјim drugom da pokuša da spase svoj dom. Ali, dečaci će se izgubiti u pustinjama Australije. Oni su izgladneli i žedni, a Pit je primoran da se seti nekih veština o preživlјanju u pustinji kojima ga je naučio njegov deda…

Festival se završava filmom “Australija”, čija se radnja događa u severnoj Australiji početkom Drugog svetskog rata. Engleska aristokratkinja, koju igra Nikol Kidman, nasledila je imanje veličine Merilenda. Kada drugi veleposednici pokušaju da joj otmu imanje, ona će sklopiti savez sa hrabrim stočarom (Hju Džekmen).

Izvor: SEEcult.org