DFN project is a contribution to improving the situation in the tourism sector by using existing potentials - festivals

Eng | Srb

Festival novog britanskog filma po prvi put od 16. do 18. januara

Festival novog britanskog filma “Film and Chips” biće održan prvi put od 16. do 18. januara u deset gradova širom Srbije, u organizaciji Britanskog saveta i Doma omladine Beograda, a premijerno će predstaviti nova ostvarenja autora mlađe generacije.

Britanska kinematografija tokom proteklih godina promovisala je čitavu novu generaciju autora koji privlače sve više pažnje, a cilj festivala “Film and Chips” je da ta nova imena predstavi što većem broju ljubitelja sedme umetnosti, što je i osnovni razlog za koncept prikazivanja celog repertoara na više mesta istovremeno. Na taj način, kako su naveli organizatori, doprineće i poboljšanju distibucije umetničkih filmova u Srbiji i pre digitalizacije većeg broja bioskopskih sala.
 


Festival će otvoriti film “X+Y” Morgana Matjusa koji je prikazan na Londonskom filmskom festivalu protekle jeseni. Osim tog ostvarenja, publika će videti još pet filmova, među kojima je i “Ponos” Metjua Varkusa – komedija koja je nedavno proglašena za najbolji film britanskog nezavisnog filma i predstavlja neku vrstu ostrvskog pandana “Parade” srpskog preditelja Srđana Dragojevića.
 


Osim projekcija predviđen je i obrazovani program za profesionalce, koji realizuje Filmska asocijacija Srbije.

Festival će paralelno biti održan u Beogradu, Kragujevcu, Pančevu, Čačku, Vrnjačkoj Banji, Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Vršcu i Valjevu. Pokrovitelj festivala ”Film and Chips” je britanska ambasada u Beogradu.Detaljan program biće objavljen uskoro na sajtovima Britanskog saveta i DOB-a, kao i u Kalendaru portala SEEcult.org.

 

Izvor: SEEcult.org